Thursday, June 30, 2011

Provocarea lunii Iunie "Dulce Romanie" la final

Iata ca a mai trecut o luna din A.D. 2011 :)
Pffiii cum zboara timpul!

In aceasta luna am participat pentru prima data la provocarea "Dulce Romanie" gazduita de Antonina, cu cirese si menta.


Au fost 64 de participanti cu nenumarate retete care mai de care mai frumoase, gustoase, ispititoare.
Io am participat cu prajitura Viorica cu cirese.
Pot sa spun ca ma simt onorata sa ma aflu cu modesta mea reteta alaturi de atatea bucatarese si bucatari iscusiti.
Jos palaria in fata tuturor!

AICI puteti admira intreaga lista de retete a lunii iunie.

Wednesday, June 29, 2011

Salata turceasca de morcovi cu iaurt si usturoi


Photobucket

Török, joghurtos, fokhagymás répa-saláta. 

400 g sárgarépát a nagylyukú reszelőn lereszeltem, kevés olajban megdinszteltem. 
Miután kicsit kihűlt, hozzákevertem kb 400 g joghurtot, 3 apróra vágott fokhagyma gerezdet, 1-2 evőkanál citromlevet, ízlés szerint sót. 
Finomra vágott petrezselymet is lehet hozzá tenni.

Photobucket

dupa reteta din cartea mea Super salate (click pe poza pt marire):

Am servit alaturi de orez prajit cu ou si snitel de pui
Photobucket
Photobucket

Tuesday, June 28, 2011

Prajitura rasturnata cu nectarine si zahar ars





O prajitura foarte simpla, buna chiar si pentru incepatori.
Reteta o am de la o cunostinta.

Ingrediente:
* 6 oua
* 6 linguri de faina
* 6 linguri de zahar
* 1 pliculet praf de copt
* 1 pliculet zahar vanilat
* 1 lingura coaja rasa de lamaie - optional
* un varf de cutit de sare - optional
* 7 nectarine (sigur merge si cu alte fructe, data viitoare incerc cu prune, merge si cu ananas, mere, piersici)
* 10 linguri de zahar pt caramelizat

- am separat ouale, albusurile le-am batut spuma cu zaharul si z.vanilat.
- am adaugat pe rand cate un galbenus si cate o lingura de faina (in care am amestecat praful de copt), coaja de lamaie si sarea (unii nu pun niciodata sare in blaturi, altii pun chiar mai multa, io pun doar un varf de cutit, poate ca are vreo contributie).
- zaharul ar trebui caramelizat in tava de copt, adica presaram zaharul intr-un strat pe toata suprafata tavii unse in prealabil cu unt si se baga in cuptor pana se topeste si devine auriu. io insa am caramelizat zaharul intr-o oala si am turnat in tava tapetata cu hartie de copt (se vede ca am schimbat tava din mers cand am vazut cat aluat am :D).
- nectarinele le-am decojit, le-am taiat felii si le-am asezat cuminti si inghesuite in tava peste zaharul ars intarit intre timp.
- am turnat deasupra blatul si am bagat prajitura la cuptorul preincalzit pt aprox 40 min (primele 5-10 pe foc mare, apoi am redus la prima treapta).
- dupa 40 min am incercat cu scobitoarea si era coapta. am stins cuptorul si am lasat prajitura sa se racoreasca cu usa cuptorului deschisa.
- daca aveti tava mai mare, mariti cantitatea de aluat la cate oua vreti (10 oua, 10 Lg faina, 10 Lg zahar si tot asa); tava mea are 25x35 cm (inaltime aprox 5 cm) si cred ca puteam linistita sa fac blatul din 8 oua.
- dupa vreo 2 ore am scos prajitura din cuptorul racit intre timp, mai era doar putin calduta. am pregatit o tava pe care am rasturnat prajitura. caramelul topit s-a scurs frumos si apetisant in blat insiropandu-l imbietor.

- observatii: :balesc: mai vreau o bucatica, mai este?











~ aceeasi prajitura cu piersici




Monday, June 13, 2011

Sirop (suc) de trandafiri ~ Rózsalé (rózsaszörp) ~ Rose syrup (2)

Am facut din nou sirop (suc) de trandafiri. De data asta dupa metoda originala a bunicii mele si anume cu sirop fiert turnat peste petale.



Am folosit:
* un castron de petale de la trandafiri rosii cataratori (n.r. era bine sa fie mai multe si mai parfumate)
* 3 lingurite sare de lamaie (n.r. prea mult)
* 500 g zahar
* 3 l apa rece

Sambata am umplut cu petale spalate un borcan mare, de 4,250 l.
Am pus apa cu zaharul la fiert si am lasat sa fiarba putin. 
Am dizolvat in sirop sarea de lamaie.
Am lasat siropul sa se racoreasca (sa nu sparg borcanul), apoi am turnat peste petale.
Am lasat sa se raceasca, apoi am acoperit borcanul cu o bucata de panza.
Si am asteptat 
Ma gandeam ca fiind asa racoare o sa am destul de mult de asteptat. 
Borcanul a stat in geam, la soare si de cateva ori pe zi am amestecat siropul cu lingura de lemn.
Cand am vazut ca siropul s-a colorat frumos, am gustat si pentru ca era fix pe gustul meu, am stors petalele (nu foarte tare), am strecurat siropul si l-am pus intr-o sticla.





Monday, June 6, 2011

Under construction!

Nu va speriati, am schimbat template-ul si mai dureaza pana aranjez totul.
:)

Sunday, June 5, 2011

Provocarea lunii Iunie "Dulce Romanie" ~ Prajitura Viorica cu cirese

Ieri dupa-masa navigam pe net asteptand mult-prognozata ploaie, ca ce cucu puteam sa fac pe caldura aia. Ploaia n-a aparut, insa io ma dat peste o provocare foarte draguta pe blogul AntonineiProvocarea lunii iunie "Dulce Romanie", ale carei ingrediente pentru aceasta luna sint menta si ciresele.


Mi-am adus aminte ca am niste cirese coapte si zemoase in frigider, asa ca am deschis caietul cu retete in cautarea unui desert la care sa folosesc cirese si cu care sa particip la Provocarea lunii iunie "Dulce Romanie".


Cea mai simpla si rapida reteta, cu toate ingredientele la indemana a iesit castigatoare: Prajitura Viorica, prajitura pe care am facut-o de mai multe ori.
Blatul cred ca e excelent cu orice fel de fructe. Pana acuma am incercat cu visine proaspete si din compot, cu visine din dulceata, cu prune si struguri din compot. 


Intr-un castron am pus la gramada 2 cani de faina cu 1 pliculet de praf de copt, 1 cana de zahar si 2 pliculete zahar vanilat. Apoi am adaugat 3 oua intregi, 1/2 cana de ulei si 1/2 cana de lapte rece.
Am amestecat totul cu mixerul si am turnat in tava.

Deasupra am pus aprox. 1 kg de cirese (cat sa acopar toata suprafata) fara samburi si am presarat putin zahar peste ele.Am dat la cuptorul preincalzit pentru aprox 30-40 de minute la foc mediu, pana cand a trecut testul cu scobitoarea (scobitoarea infipta in prajitura iese curata).


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Wednesday, June 1, 2011

Sirop (suc) de trandafiri, la rece ~ Rózsalé (rózsaszörp) ~ Rose syrup







   
Photobucket
Pe vremea lu' Bunica si cand eram io mica, asta era pepsi/fanta, diluat cu sifon. 
Daca era pastrat in sticle astupate ermetic, pana iarna fermenta putin (fara sa devina acru), se inchidea la culoare si mai mult si devenea acidulat, ca o sampanie pentru copii.

Contine apa, zahar, sare de lamaie si petale de trandafiri. 
Fara coloranti, fara conservanti, fara arome artificale, fara alte adaosuri.

Am folosit:
* aprox 50 g petale de trandafiri (nu stiu de la cati trandafiri, dar o cantitate de petale cam cum se vede in prima poza) - un trandafir foarte aromat (ca cei roz din poza de mai sus) si restul trandafiri rosii cataratori (cel cu frunza)
* jumatate lingurita sare de lamaie (sau mai putin)
* 5-6 linguri de zahar
* apa rece, atata cata incape in borcan peste petale (vreo 400 ml in cazul meu)

Cum am procedat:
- duminica seara am indesat petalele parfumate in borcan si am turnat apa rece peste ele (apoi am aflat ca trebuia apa fierbinte. a mers si asa :P );
- am pus sarea de lamaie, zaharul, si am inchis borcanul cu capac;
- am scuturat borcanul ca sa se dizolve putin sarea de lamaie si zaharul;
- am pus borcanul in geam, la lumina, dar nu in soare direct;
- urmatoarea zi am amestecat cu lingura. deja se vedea culoarea siropului. la fel si ziua urmatoare;
- a treia zi (azi, miercuri) am scos petalele din borcan, le-am stors si am strecurat lichidul;
- mi-au iesit 500 ml de sirop de trandafiri;
- delicios sucul diluat cu apa minerala.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


NOTA: in poza se vad doua borcane. Ce am scris se refera la borcanul din DREPTA.
Celalalt borcan a fost pus ieri (marti) si sper sa se faca la fel de repede :)
Pe langa aroma placuta si racoritoare, sucul/siropul/apa/ceaiul de trandafiri are si efecte benefice asupra organismului.

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive